tirsdag den 4. oktober 2011

Efterår

Jeg er kommert til den erkendelse at jeg nok aldrig bliver den store blogger og jeg gider ikke have dårlig samvittighed over det. Det er vældig længe siden jeg sidst skrev og det bliver nok forsat sådan at der vil være langt mellem indlæg fra min side. Nå men nok med undskyldninger.

Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at få de daglige 6 om dagen indenbords men et godt fif er at gå efter sæsonnes frugt og grønt. Her til efteråret er det sæson for kål, græskar, rodfrugter, porre, æbler, pære, blommer og svampe og sikkert mange andre ting jeg ikke lige kan komme på nu. Går man efter sæsonnens råvarer for man mad til rimlige penge og tit også sundere da de ikke er blevet høstet før de var modne og fragtet tusindevis af kilometer og har mistet en masse af deres vitaminer. Man for på den måde også en god varriation ind i sin kost, og det er også en måde at holde CO2 udslippet ned på.

Efteråret råvarer kan f.eks bruges til at lave supper af og er der noget bedre end dejlig varm suppe efter en kold efterårsdag med regn oog blæst?

Her hjemme er katoffelsuppe for tiden et stort hit og jeg laver altid rigeligt så der er mad til 2 dag.

Min Kartoffelsuppe:

Kartofler, gulerødder, porre,løg, knolddsselleri, blomkål, hvidløg, salt, sort peber, lauerbærblade, olie og vand.

Alt hakkes og svitses i en gryde, vand tilsættes så det dækker og salt, frisk kværnet peber og laurbærlade kommmes i og det hele koges. Når kartoflerne er gennemkogte tager jeg en lille skål fra som jeg blender og derrefter hælder tilbage. Resten af suppen lader jeg være eller moser ingredienserne lidt med en gaffel. Jeg vil fraråde at man blender hele suppen da jeg synes det bliver lidt babymadsagtigt og jeg kan personligt bedst lide at der er klumper i suppen, men det er jo en smags sag.

Man kan også lave suppe af græskar eller bage dem i ovnen. Jeg har købt to græskar til denne uges madplan og den ene skal jeg bruge til denne ogskrift HER og tror også jeg skal prøve den HER


Æbler er en rigtig dejlig frugt fra vores bredegrader. Jeg vil gerne anbefale at man støtter de danske økoæbleavlere da de har det svært i konkurrencen med udlanske æbleavlere. Er du interesseret i at læse mere om problematikken kan du klikke HER . Udover at være en dejlig nem frugt lige til at bide i er æbler også lækker i mad. Kom dem oven på din morgenmad, i din smoothie, i din salat, i rumpen på anden eller bag dem og server dem til dessert, ja mulighederne er mange. Hvis du får lyst til at gå ud og købe danske æbler skal du ikke lade dig skræmme af deres ydre. Vi forbrugere er blevet vandt til at vores varer ikke må have mærker og misdannelser men danske økoæbler ligner dem man selv plukker i haven med de mærker der nu en gang er på sådan nogen, altså helt naturligt ;)

 I denne uge har IRMA 25 % rabat på alt økologisk frugt og grøn.

En anden ting som det er sæson for lige nu er kastanjer. De er godt nok ikke spiselige dem vi har her hjemme, men synes de er så hyggelige.Min yngste datter er meget betaget af dem og slæber dem med hjem i lommevis.  Så har på bedste pædagogiskvis leget med kastanjer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar