onsdag den 14. december 2011

Frugtsalat med mums

jeg sidder i skrivendestund og guffer frugtsalat med lækker mums på toppen.

mums består af halv flødeskum og halv creme fraiche, vanilje (fra vaniljestang) og sukker

Ja det er ikke særlig sund men total MUMS og det må man godt nogen gange

Fik jeg sagt mums ;)

mandag den 12. december 2011

Hvor svært kan det være?

En gennemsnits dansker bruger 10 % af sin indkomst på mad og vi vil bare have det skal gå stærkt og være nemt. Efter at jeg havde set seneste afsnit af programmet "Fedt, fup og flæskesteg" var jeg meget forarget over den færdig mad der bliver solgt. Jeg er selv tilhænger af hurtig, nem og billig mad. Der er dog andre måder at fortolke dette på, end at købe klamme sminkede "fødevare". I et tidligere indlæg har jeg skrevet om at vælge årstidens frugt og grønt, det er vejen frem hvis man vil have billig mad! Hvis man vil have sovs så lav den selv og ja det tager tid at lave tingene fra bunden men så spis sovs, pizza, burger osv når du har tid til at lave det selv istedet for at snuppe et færdig produkt nede i supermarkede.
Jeg gør ofte det her hjemme at jeg laver små skåle med forskællige ting og sætter på spisebordet. Så kan man selv vælge, hvad man vil have på sin tallerken. Det også super hvis man har kræsne børn, og de kan selv være med til at skærre grænsager og komme i skåle. Eksempler på hvad jeg kommer på bordet kan være kogte kartofler, dampet broccoli, majs, gulerødder, kål, bønner, kogte æg, fisk på dåse eller frisk fisk, ris osv. osv. og så en god dressing eller noget humus til. Sværre er det ikke.

Her et billede af min aftensmad. Hvis jeg havde blandet det hele i en stor skål havde yngste barnet nægtet pure at spise noget men fordi hun selv kunne vælge fra forskellige skåle, spise hun både, majs, kartoffel, tomat og æg.

Men hun havde jo også selv været med til at snitte grønsagerne. Hun er ikke så glad for mad så har læst det er vigtigt de små er med i køkkenet. Nu har vi fået en skammel hun kan stå på.

"Fed, fup og flæske steg"

Jeg vil lige anbefale et rigtig godt program der køre på DR2 for tiden. Programmet hedder fed, fup og flæskesteg. Se selv og blev lidt klogere på fødevarer industrien og den mad vi kan købe i butikkerne.

Serien betår af 8 afsnit og de første 6 er allerede sendt, men de kan alle ses HER

søndag den 11. december 2011

Grødhoved

Umidelbart ligner det jo bare helt almindelig risengrød med kanel og smørklat i midten. Det der gør denne risengrød anderledes, er at den er kogt på mandelmælk istedet for alm. komælk. Den blev så overraskende cremet og lækker. Mandelmælk kan du selv lave ved at blendte ca 100 g mandler med ca. 800- 1000 ml vand. Si "mælken" gennem et klæde og vrid så meget væske ud som du kan. mandelplumpen kan bruges til bagværk.

Morgenmaden i dag betod af denne grød. quinoagrød. Jeg fandt opskriften HER

Jeg serverede som billede afslører, grøden med kanel, smørklat, æbler og rosiner.
Den smagte rigtig godt. Børnene spiste den uden brok og her hjemme er det altid en god indikator for om noget er vellykket.

lørdag den 10. december 2011

Glutenfrit knækbrød

Jeg har før givet en opskrift på knækbrød her på bloggen. I dag har jeg så ændret lidt på opskriften så det blev til glutenfri knækbrød. De blev mindst lige sså gode som dem jeg plejer at bage med rugmel. Det eneste jeg gjorde for at gøre dem glutenfri, var såment bare at bruge rismel istedet for rugmel og så tilsatte jeg mandelplup (det man har tilbage når man har lavet mandelmælk). Opskriften på knækbrød finder du HER
 

Aftensmaden i dag betod af ris, mungbønner og en lækker rødkålssalat, med en lækker honning sennepsdressing.

Kunne du tænke dig at at prøve noget ligende så gør du således.

Ris:

Basmatiris (jeg brugte hvide i dag men du kan sagtens bruge brune ris)

2 mellem løg eller et stort

6 kartofler

3 fed hvidløg

2 tsk spidskommen

2 tsk økologisk boullion

olie og vand.

løg, hvidløg, kartofler og spidskommen svidses i olie et par minutter, ris tilsættes og steges lidt med inden vand og boullion tilsættes. vandet skal ca. dække så det er en cm over. Når det koger lader du det koge et par minutter inden du skruer ned på 4 og du skruer ned på 2 når næsten alt vandet er væk og til sidst stukker du helt og lder det stå et par minutter på eftervarmen.

Vil man gerne bruge brune ris er det et smart at lægge sine ris i blød nogle timer, så forkortes kogetiden merkant.

Mungbønner

De tørre mungbønner koges i rigeligt vand evt, tilsat lidt krydderi og salt. Kog til de begynder at gå fra hinanden. Hæld vandet fra.

Rødkålssalat

Snit rødkål og bland det i du har lyst til. Det er lækkert med appelsin, æbler, rosiner, hakkede nødder. I dag havde jeg ikke det vilde i køleskabet så min salat bestod kun af rødkål, broccoli og rosiner.

Honning/sennepdressing.

1 spsk honning

1 spsk dijonsennep

olivenolie

eddike

salt og sortpeber.

start med at blande honning og sennep, tilsæt derefter eddike ca. en halv dl og kom olivenolie i til din dressing er som ønsket smag till med salt og peber og hæld over den salt.

Velbekommen :D

mandag den 5. december 2011

Fold dig i orden.

Rod opstår tit når man har flere ting end mn har plads til og de fleste har sikkert en rode skuffe eller flere. I Ikea kan man købe sådan nogen kurve som man kan komme ned i skufferne, så man kan holde bedre orden. Forleden var jeg for jeg ved ikke hvilken gang, i gang med at få styr på ældste barnets rod. Jeg fik så den, hvis jeg selv skal sige det, gode ide, at folde nogle papæsker som kunne bruges til at holde mere orden i rodet. Her et lille før og efter billede :D


De kan sagtens foldes af f.eks reklamer eller andet papir man lige har, havde bare dette fine papir.


Yngste barnet fik selvfølgelig også en æske til hendes rod. Og en ekstra lille en med låg til som man kan have hemligheder i.



Kunne du også tænke dig at folde æsker så er her en video der viser hvordan KLIK

Vil du også lave låg til dine æsker skal papiret bare være et par millimeter større end bunden.

En anden ting der nemt kan skabe rod er plastikposer. Selvom jeg prøver altid at have indkøbsnet med ender jeg altid med at have en del poser liggende. Før have jeg en kasse ude i køkkenet hvor jeg kom dem i. Men så stødste jeg lige på en smart posefoldemetode og nu fyder de pludselig ingen ting.
Jeg er blevet helt bidt af det så bliver helt glad hvergang der er en pose der skal foldes.
Prøv selv KLIK Når man folder dem på denne måde er det også meget nemmere lige at have en pose med i lommen eller håndtasken.

Håber du kan bruge disse tips.